Főoldal  »  Mit / Hol  »  Hortobágy

Hortobágy

Eddig 0 hozzászólás


Megközelítés
Autóbusszal a Hajdú Volán és az Agria Volán járataival Debrecen és Eger irányából. Vonattal Füzesabony és Debrecen irányából.Útvonal
1. nap: Hortobágy falu – MÁV-állomás – fahíd a Hortobágy folyón – Mátai Ménes – Mátai út – Pusztai Állatpark – Hortobágy falu Táv: 7 km.

Látnivalók: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont: Megismerhetjük a nemzeti park természeti értékeit, a puszta jellegzetes élőhelyeit, növény- és állatvilágát. Pásztormúzeum: Műemlék épület, amely szekérállás volt. A kiállítás a pusztai legeltetést, a sajátos hortobágyi pásztorkodást kívánja bemutatni. A pusztai élet valóságos szereplői azonban a pásztorok voltak.

Kilenclyukú híd: Hazánk máig leghosszabb kőhídja, amely Hortobágy szimbóluma.
Hortobágyi Csárda: Népi klasszicista Hortobágyi Nagycsárda az Alföld leghíresebb és legnagyobb csárdaépülete. Mátai Ménes: A mátai lótenyésztés 300 éves múltra tekint vissza. Innen ered tulajdonképpen a Hortobágy mai ménese. Törzsistállói munkaidőben szabadon látogathatók. Pusztai állatpark: Az állatparkban megtekinthetők a kárpát medencére jellemző háziállatfajták.

2. nap: Hortobágy falu – Mátai út – kungyörgyi kerékpárút – Kungyörgyi Méntelep – Hortobágyi-Halastó – Halastó főgát – tovább az 5-ös, 6-os és Kondás tómedencék irányába – vissza a Hortobágy Halastavi Kisvasút megállóhoz – majd a Halastó MÁV állomásról vonattal vissza Hortobágy faluba. Táv: 15-20 km.

látnivalók: Kungyörgyi kerékpárút: Bioművelésű szántóföldek – a tocsogókban és a környező legelőkön gazdag madárvilág. Kungyörgyi Méntelep: Egykor az ország leghíresebb méntelepe volt. Hortobágyi halastavak: A közel 2000 hektáros halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelye. Gyakran megfigyelhető itt Európa legnagyobb ragadozó madara, a rétisas. A tavak élővilágának megfigyelését számos megfigyelőtorony segíti. Hortobágy Halastavi Kisvasút: A kisvasúttal könnyen elérhetők a távolabbi tavak is,
ahol gazdagabb a madárvilág.

Nehézségi fok: A túra kerékpárral és gyalog is teljesíthető tavasztól késő őszig, könnyű túra.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Kapcsolódó anyagok:
Felső-Tisza
Debreceni erdőspuszták
Szolnok kerékpárral
Tisza és Zagyva part
Tiszai Tájvédelmi Körzet