Főoldal  »  Mit / Hol  »  Gödöllői-dombság

Gödöllői-dombság

Eddig 0 hozzászólás
A Dunától keletre lévő tájegység változatos, növény- és állatvilága sokszínű. Gazdasági és művelődéstörténeti szempontból egyaránt jelentős települések találhatóak itt, amelyek kultúrtörténeti és népművészeti szempontból is számtalan értéket őriznek.

Megközelítés
Erdőkertes vasúton: Budapest – Veresegyház – Vácról is, autóbusszal: Újpest-Városkapu végállomásról és Gödöllőről.Útvonal
1. nap: Erdőkertes vá. – Pest megyei útvonalán – Margita (344,2 m) – Babati tavak – Pap Miska-kút – Máriabesnyői kegytemplom (helyi járatú busz Gödöllőre). Táv: 17 km Szint: 409 m
2. nap: Gödöllő – Bolnoka – Sportrepülőtér – Pap-hegy – Isaszeg. Táv: 16 km
Szint: 180 m
3. nap: Isaszeg – Szoborhegy – Honvédsírok – Öreg-hegy – Pécel vá. Táv: 13 km
Szint: 220 m Pécelről a főváros a 69-es BKV busszal, vonattal a Hatvan–Budapest vonalon érhető el.

Nehézségi fok: A túra minden évszakban ajánlott mindenkinek, gyermekes családok részére is.

Erdőkertes vá.-ról a sárga jelzésen érjük el a Pest Megyei Piros (PMP) jelzést, amely Verőcétől Apajpusztáig vezet. Hamarosan felérünk a Gödöllői-dombság legmagasabb pontjára, a Margitára (344,2 m). Nagyon szép kilátás nyílik a Budai-hegységre, a Börzsönyre és a Cserhátra. Tovább a PMP-n haladva elérjük Babatpusztát, majd a Pap Miska-kutat, végül a máriabesnyői kegytemplomot (helyi járatú busz). Gödöllőről a látnivalók megtekintése után utunkat továbbra is a PMP-n folytatjuk. A Sportrepülőtér feletti gerincútról szép kilátás nyílik a környékre. Isaszegen a Falumúzeum megnézése után érdemes kitérőt tenni az Öregtemplomhoz. A PMP-t Pécelen, a Koporsó- hegy oldalában hagyjuk el. Innen a piros kereszten a városközpontig (busz), majd a vasútállomásig megyünk.

Látnivalók: Margitáról szép kilátás nyílik a Budai-hegységre, a Börzsönyre, a Cserhátra. Gödöllő: Királyi kastély, Hamvay-kúria, máriabesnyői kegytemplom, babatpusztai Istállókastély. Isaszeg: Falumúzeum és Öregtemplom, Isaszegi csata emlékmű. Pécel: Ráday-kastély.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Gödöllő

Kapcsolódó anyagok:
Budai-hegység
Tápió-mente
Csobánka
Királyháza
Dobogókő