Főoldal  »  Mit / Hol  »  Felső-Tisza

Felső-Tisza

Eddig 0 hozzászólás
Kajakos vagy kenus túra a Tisza csodálatos, érintetlen vizén. A Felső-Tisza állat- és növényvilága, kulturális látnivalói maradandó élményt kínálnak.

Megközelítés
Autóval: Budapest – Polgár – Nyíregyháza (autópályán) – Vásárosnamény (vagy
Mátészalka) – Fehérgyarmat – Tiszabecs. Vonattal: Budapest – Nyíregyháza vagy Debrecen – Mátészalka – Fehérgyarmat (innen autóbusszal) – TiszabecsÚtvonal
1. nap: Tiszabecs–Szatmárcseke (25 km)
2. nap: Szatmárcseke–Tivadar (15 km)

A túra kenuval, kajakkal teljesíthető. A túra tetszés szerint változtatható, bővíthető, hosszabbítható. A túrák teljes körű és zökkenőmentes lebonyolításában (hajóbérlés, szállás, transzfer, étkezés stb.) felkészült helyi túraszervezők, utazási irodák segítik az érdeklődőket.

Nehézségi fok: Fizikai erőnléttől függően könnyű, ill. közepesen nehéz. Fiatalok, idősebbek, családok, baráti társaságok, iskolai osztályok, természetbúvárok, túracsoportok, egyszóval bárki részt vehet rajta.

Látnivalók: Késő tavasszal, nyáron, kora ősszel ajánlott. A folyó felső szakasza a leggyorsabb, ugyanakkor a legtisztább és a legérintetlenebb. A túrázók gyönyörködhetnek az egyedülálló növény- és állatvilágban, megállhatnak pihenni, játszani, kikapcsolódni a fel-felbukkanó homokpadokon. A vízi- és kerékpártúrázás közben lehetőség nyílik fürdésre, strandolásra.

Szatmárcseke: A világon egyedülálló szatmárcsekei védett református temető
embermagasságú csónakos fejfái a néprajztudomány szerint az ősi ugor csónakban való temetkezés szokását őrzi.

Tiszacsécse: Móricz Zsigmond szülőháza, református templom – faharangláb.
Vásárosnamény: Beregi Múzeum, amelynek vaskályha és öntöttvas gyűjteménye
országos hírű. Tivadar: A település 1797-ben felszentelt temploma. Tákos: A település központjában áll a „mezítlábas Notre Dame” a paticsfalas falusi
templomok utolsó hírnöke, 1766-ban építették.

Csaroda: Itt található a XIII. század második felében épült késő román stílusú falusi templomaink egyik legszebbike. Tarpa: A Felső-Tisza egyetlen megmaradt szárazmalmát a XIX. sz. közepén fából építették. Penyige: Lekvárium, az ország első „szilvamúzeuma.” Túristvándi: XVIII. században épült vízimalom. Sonkád: Európa Nostra díjas református templom. Panyola: Panyolai Elixír pálinkafőző műhelye.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Vásárosnamény

Kapcsolódó anyagok:
Hortobágy
Debreceni erdőspuszták
Szolnok kerékpárral
Tisza és Zagyva part
Tiszai Tájvédelmi Körzet