Főoldal  »  Mit / Hol  »  Fekete- és Fehér-Kőrős vidéke

Fekete- és Fehér-Kőrős vidéke

Eddig 0 hozzászólás
Vaddisznó, őz, gímszarvas és dámvad, kastélyok, gátak, őstölgyes és holt ágak. És még meganyi látni- és tapasztalnivaló a Kőrösök vidékén.

Megközelítés
Vasúttal Békéscsabán át a Gyula–Nagyszalonta, Püspökladány – Vésztő – Kötegyán – Gyula vonalon érhető el a gyulai Várkert. Autóval-busszal a 44-es, a 46-os vagy a 47-es főúton Békéscsabán keresztül érhető el.Útvonal
A Mályvád 55 és 40 teljesítménytúrák útvonalán Gyula – Gyulavári – Mályvád –
Városerdő – Gyula, illetve Gyula – Szanazug – Doboz – Gyula település. Gyula fürdőváros rengeteg látnivalója mellett a környezet természeti értékeit fedezhetjük föl keleti és északi környezetének bejárásával. A vasútállomástól induló vezet a városközpontba. A Várkerten át a Fehér-Körös felé a gáton a duzzasztómű mellett haladva híd vezet át Gyulaváriba. Az Almássy-kastélytól Dénesmajor irányában haladva átkelünk a vésztározó gátján a Török- és a Mályvádierdőbe.

Az 1000. védett terület "Bányaréti őstölgyes"-től nyugatra fordulva vaddisznó, gímszarvas, őz mellett dámvadat láthatunk, gombás-gyógynövényes tisztásokat. A Fekete-Körös gátján Városerdő üdülőhelyre érünk, partfürdő és sportpályák, étkező- és szálláshelyek várnak. Innen a Mályvád 40 jutunk vissza Gyulára. Másnap a Kettős-Körös összefolyását, a 6 km-re lévő Szanazug strandját keressük föl, komppal átmenve az üdülőtelepülésre megismerkedhetünk a holtágszabdalta erdőséggel, vagy a Sámson vára mellett a megye legősibb települését, Doboz látnivalóit kereshetjük föl.

Vissza gyalog a Faluhelyi úton Szanazugba, busszal Gyulára, Békéscsabára, Sarkadra, Vésztőre juthatunk. Táv: Gyula – Városerdő – Gyula 38 km, Gyula – Szanazug 6 km, Szanazug – Doboz – Szanazug 11 km, sík terep, Gyula – Gyulavári - vésztározógát és Gyula – Szanazug aszfaltút.

Nehézségi fok: A túra családoknak, fiataloknak tavasztól őszig ajánlható, korcsoporttól függően 2 napos felosztásban. Gyula központi szállással.
Esőmentes időben könnyű, egyébként közepesen nehéz.

SZÁLLÁS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Gyula, Békéscsaba

Kapcsolódó anyagok:
Országos kéktúra
Öttömös
A nagykunok pusztáin
Kis-Sárrét
Elfelejtett Alföldi kastélyok