Főoldal  »  Mit / Hol  »  Elfelejtett Alföldi kastélyok

Elfelejtett Alföldi kastélyok

Eddig 0 hozzászólás
Derekegyházán a Károlyi grófok barokk kastélya, Nagymagócson a grófok Ybl Miklós által tervezett kastélya látható.

Megközelítés
Vonattal Szentesre, Mindszentre vagy Hódmezővásárhelyre, onnan busszal Derekegyházára.

Útvonal
1. nap: Derekegyháza – –Tompahát – Ótompahát – – Nagymágocs Táv: kb. 17 km.
2. nap: Nagymágocs – Árpádhalom Táv: kb. 13 kmNehézségi fok: Csak a leküzdendő távolság miatt mondható közepesen nehéz túrának. A túraútvonal minden évszakban járható, de tavasztól őszig ajánlott, elsősorban felnőtteknek.

Látnivalók: Derekegyháza: Árpádkori eredetű település, Szentestől keletre 11 km-re, a Kórógy-ér partján. Gróf Károlyi Sándor-féle barokk-copf kastély (ma ápolóotthonként működik). Kertje és a műemlék épület védettséget élvez. A park engedéllyel látogatható tel.: 63/453-009.

Nagymágocs: A XV. századtól említett település Szentes és Orosháza között található a Mágocs-ér partján. Károlyi kastélyát Ybl Miklós tervezte (jelenleg szociális otthon). Arborétum jellegű park. A kastély kápolnája és könyvtárszobája látogatható. A település és környékén számos Ybl által tervezett gazdasági és lakóépülettel találkozhatunk. Római katolikus templom Zabsilós magtár Helytörténeti Múzeum, mellette turistaszálló (kulcs a könyvtárban, Szentesi út). Árpádhalom Favázas római katolikus templom, Berchtold-kastély

SZÁLLÁS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Hódmezővásárhely, Szeged

Kapcsolódó anyagok:
Országos kéktúra
Öttömös
A nagykunok pusztáin
Fekete- és Fehér-Kőrős vidéke
Kis-Sárrét