Főoldal  »  Mit / Hol  »  Bugac

Bugac

Eddig 0 hozzászólás
Bugac a legismertebb magyar puszták egyike, máig az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe. A Kiskunsági Nemzeti Park része.

Megközelítés
Gépkocsival a 54. számú út felől, a 22 km-nél lévő mellékúton elérhető Karikás csárda, a pusztabejáró. Kecskemét–Kiskunmajsa közötti kisvonat, Hittanya megállótól a Boróka tanösvény mentén sétálva érjük el a Pásztormúzeumot.Útvonal
1. nap: A 12 km hosszú, jelzésű túraútvonal a Karikás Csárdától a Pásztormúzeumot érintve a kilátótoronyhoz vezet, majd a bugaci erdő egyik szép részletét körülfogva kanyarodik vissza a múzeumhoz.
2. nap: Pásztormúzeum megtekintése és a tanösvények bejárása: Az "Erdei tanösvény" (hossza: 2700 méter) a Pásztormúzeum irányából a jelzésű turistaúton érhető el. Első táblája a természetes és a telepített erdő jellemzőinek összehasonlítása. A széles földúton tovább gyalogolva bal oldalon a nyílt homoki pusztagyep egy szép foltjára találunk (második állomás).

A kilátótorony a tanösvény harmadik állomása (kilátás az Ősborókásra). Visszafelé indulva kb. 200 méter után útvonalunk jobbra letér, és az Erdei tanösvény változatos felszínű buckák között kanyarogva tér vissza a jelzésű erdei útra. A Pásztormúzeum közelében találjuk a "Boróka tanösvényt" (hossza: 2900 m), a "Madarak és Fák" útját, valamint a "Sáskajárás" kiinduló állomásait. Naponta lovasbemutatóval várják a vendégeket. További látványosság még az Alföldfásítási Múzeum, mely a útvonalon található.

Nehézségi fok: A kora tavasztól őszig ajánlott túra könnyű, csak a futóhomok szokatlan néha. Szinte minden korosztálynak ajánlható. Nyári hónapokban túrázásra a kora délelőtti, illetve a késő délutáni időszak célszerű. A kirándulások alkalmával ajánlott távcsövet, a nyári hónapokban valamilyen fejfedőt, illetve innivalót magunkkal vinni.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Kiskunfélegyháza, Kecskemét

Kapcsolódó anyagok:
Vörös-mocsár
Tiszafüredi kombinált túra
Tisza-tavi tókerülő túra
Tisza-tó
Tisza-tavi 4 x 4