Főoldal  »  Mit / Hol  »  Balaton és a hegyek

Balaton és a hegyek

Eddig 0 hozzászólás
A túra Vonyarcvashegytől Balatongyörökig vezet. A Balaton szépsége önmagáért beszél, a földrajzi ismereteknek, a kulturális látnivalóknak, vagy éppen a helyi legendáknak azonban nekünk kell utánajárnunk.

Megközelítés
Vonyarcvashegy – Balatongyörök, sűrű vonat- és autóbuszjárattal érhető el.Útvonal
(turistajelzésen, majd kerékpárúton halad) Indulás Vonyarcvashegy központból a -ön a Vas-hegyre, a Kitaibel Pál-kilátóhoz. (Táblák hívják fel a figyelmet a csodálatos környezet látnivalóira és természeti értékeire.) Majd tovább, leérve a főútra, lesétálva a Balaton-partra, elérjük a kerékpárutat. Ezen haladunk tovább a Szt. Mihály-dombig.

A kerékpárúton tovább, nádasok között visz utunk. Elérve Balatongyörököt, a mólóra ajánlott kisétálni, majd a kerékpárúton vagy a jelzésű turistaúton, ami a helyi üdülősoron vezet, juthatunk el a Szépkilátóig. Táv: 12 km. Szint: 200 m.

Nehézségi fok: Könnyű gyalogtúra (Vas-hegyet kihagyva tolószékkel, kerékpárral is). Bármely évszakban mindenkinek ajánlott (jó közlekedési útvonal – kiépített kerékpárút).

Látnivalók: Vonyarcvashegy – Szt. Mihály-domb: a Balaton partján magányos kápolnával, ahonnét varázslatos balatoni látvány ejti rabul a kirándulókat. E helyhez legendák sora fűződik várról, remetékről, kazamatákról, más titkos járatokról, viharból megmenekült halászokról, akik hálából kápolnát emeltek a domb tetején Szt. Mihály arkangyal tiszteletére. Később a dombon hozták létre a 40 halász emlékhelyet, melyben a csodás megmenekülés történetét idézik fel. Minden év augusztusában itt rendezik meg a 40 halász emléknapot a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.

Balatongyörök: az északi part legszebb fekvésű üdülőtelepe. A közeli 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó, mely mai nevét Eötvös Károlytól kapta. Belátható innen a Balaton egy része, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Kopasz-hegy, Szigliget, Gulács, a Badacsony és a Tapolcai medence.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Vonyarcvashegy, Gyenesdiás

Kapcsolódó anyagok:
Zalakaros - Kis-Balaton
Balaton-felvidék kerékpárral
Kőtenger a Káli-medencében
Szent György-hegy
Tihany