Főoldal  »  Mit / Hol  »  A nagykunok pusztáin

A nagykunok pusztáin

Eddig 0 hozzászólás
Szarmata sáncrendszer, túzokos puszta kunhalmokkal, termálfürdő. Két napos, közepesen nehéz túra Kőrösladány végponttal.

Megközelítés
Közúton a 4-es útról Kisújszálláson át, a 47-esről Körösladányon, a 46-osról Gyomaendrődön letérve Dévaványán keresztül érhető el Ecsegfalva. A végpont Körösladány, melynek központján halad a 47-es főút, vasúton gyomai vagy püspökladányi átszállással érünk haza.Útvonal
Ecsegfalváról a Hortobágy–Berettyó (Óberettyó) folyás szerinti bal parti gátján mehetünk délnek, érintve a kórézugi vizes élőhely-rekonstrukciós elárasztott területet és a túzokos pusztát a kunhalmokkal. A megmaradt szarmata sáncrendszer (Ördög-árok) Egyházhalmánál látható legjobban. A folyó mentén vízi, beljebb szikes pusztai ritka növény- és állatvilággal találkozhatunk.

Templomzugnál a folyó gáthoz térésénél a túlparton látható Ecsegipuszta, a falu középkori helye. A következő dűlőn keletre térve visszafordulunk a kórézugi csatorna mentén Ecsegfalvára, s az Alföldi Kéktúra jelzésén indulunk tovább a megszűnt kisvasút töltésén. A jelzésen érjük el a nagy túzokos puszták központját, Réhely túzokrezervátumot (az Alföldi Kéktúra jelzése több helyen megváltozott, a AK igazoló füzettől eltér). A látogatóközpontban szállás is van, megtekinthető a túzokkeltetési és visszavadítási folyamat, helytörténeti kiállítás és természetvédelmi filmek is.

A Körös–Maros Nemzeti Park kerékpáros körtúrákat szervez innen. Tovább a kisvasúti töltésen vezet az út Dévaványára (az AK is), a kisújszállási út menti termálfürdőt érdemes felkeresni. A városból kelet felé, Simaszigetig aszfaltúton, tovább földúton a Folyás-érig, majd déli irányban a a "Karcagi úton" érünk be Körösladányba, Tüköry Lajos szülőhelyére a vasútállomáshoz. Táv: Ecsegfalva–Templomzug–Ecsegfalva 12 km, Réhely 9 km, Dévaványa 8 km, Körösladány 18 km, összesen 47 km. Alföldi sík terep szekérúton, kisvasúti töltésen, aszfaltút szakaszokkal. Legalább két nap szükséges a túratáv teljesítéséhez.

Nehézségi fok: Középnehéz túra, inkább felnőtteknek ajánlható tavasszal és ősszel.

SZÁLLÁS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Szeghalom

Kapcsolódó anyagok:
Országos kéktúra
Öttömös
Fekete- és Fehér-Kőrős vidéke
Kis-Sárrét
Elfelejtett Alföldi kastélyok