Outdoor  »  Hegymászás  »  Útvonalajánló haladóknak: Marmolada di Penia

Útvonalajánló haladóknak: Marmolada di Penia

2006. február 16.
 
Eddig 0 hozzászólás
Az alábbiakban egy igazán nehéz, komoly felkészülést igénylő útvonalat mutatunk be. Gleccseren is haladnotok kell, úgyhogy a kaland garantált, de nem árt az óvatosság!
Csoport: Marmolada

 

Kiindulási pont: A Fedaia-tó nyugati végén, a gát túloldalán lévő felvonó és turistaközpont (2050 m). Innen gyalog a 606-os ösvényen vagy az egyszemélyes felvonóval juthatunk a 2625 méteren épült Fiacconi-menedékházhoz (remek személyzet, kiszolgálás és hangulat – info@piandeifiacconi.it).

Nehézség: "C" - nehéz. Szintemelkedés: kb. 700 m. Ebből a ferrata 400 méter, ami nem kifejezetten nehéz, de figyelembe kell venni, hogy 3000 méter felett már szükség van akklimatizációra. Emellett a beszállásig és a csúcsról lefelé vezető úton is gleccseren vezet az út. Kezdőknek és magashegyi tapasztalattal nem rendelkezőknek nem ajánljuk!

Menetidő: A háztól a hágóig 2 óra, innen a ferratán a csúcsra másfél, két óra. Ereszkedésre és a hágón való lassú közlekedésre 2 órát szánhatunk. Érdemes korán indulni, dél körül a zivatarok, felhők kialakulása itt már igen gyakori.

Fontos tudnivaló/felszerelés: Teljes ferrataszett, hágóvas, jégcsákány, 50 méteres félkötél, ereszkedőeszköz, pruszikzsinór. A csapatban legyen legalább egy ember, aki ismeri a kötélen való ereszkedés és a gleccseren haladás szabályait, ehhez azonban megfelelő képzés szükségeltetik. ENNEK HIÁNYÁBAN SENKINEK NEM AJÁNLJUK A TÚRÁT! A gleccseren való közlekedés technikája eléggé összetett, itt csak a legelemibb dolgokra hívom fel a figyelmet. Az összekötés lényege: ha gleccserhasadékba esik valaki, akkor a többiek a kötél segítségével meg tudják fogni. Ennek értelme csak akkor van, ha nem rántja bele a többieket is a hasadékba, azaz mindenkinél KELL lenni csákánynak, amit szükség esetén biztosításra kell használni. Továbbá: ha valaki hasadékon vagy kitett részen megy át a csákánnyal, rögzítenie kell magát. A csákány jó továbbá arra is, ha valaki beleesett, akkor a kötelet a nyele köré tekerve, azt rögzítve, oda lehet kúszni a másikért. A gleccseren összekötve való közlekedésre NEM JÓ A SÍBOT, mert nem tud rögzíteni, azaz ha valaki beesik, akkor mennek utána a többiek is, ami maximum arra jó, hogy legalább nem unatkoznak lent. Bekötés beülőbe: visszafűzött pereccsomó pruszikkal. Kötélköz emberenként 8-15 m, a kötélvégekbe kötött embereknél 6-7 m kötél vállra vetve (nem kézben!). Két fős parti esetén a kötélen több pereccsomó elhelyezésével - amelyek a hasadék szélébe akadnak - fékezhető a zuhanás. A gleccseren használjuk a kijárt ösvényeket, véletlenül se térjünk le róluk. Friss hó esetén várjunk pár napot a túrával. Ajánlott időszak júliustól augusztusig. A ferrata rendkívül népszerű, emiatt zsúfolt is, ennek veszélyei sem elhanyagolhatóak.

Pihenőhely/menedék: A Punta Penia tetején épült menedékház a túraidény alatt is időszakosan van nyitva (info@piandeifiacconi.it).

Megközelítés autóval: Canazei felől a Passo Fedaia felé, az SP 641-es úton, majd a völgyzáró gáton át. Felvonó a Rifugio Dolomita után.

Leírás: A Fiacconi-ház mellett lévő felvonó épületét megkerülve a 606-os úton, Ny-felé indulva pár percen belül (az adott hó- és jégviszonyok tekintetében) elérjük a gleccser alsó nyúlványait. Lassan ereszkedve, a kásás hóban megkerüljük a csúcsról lefutó sziklanyelv alsó szélét, majd szerpentinen haladunk a Forcella della Marmolada felé. Ez a szakasz már a gleccseren vezet, törmelékes felső rétege miatt ez sokszor csak később derül ki. Használjunk hágóvasat, a jég és a hó állagának megfelelően kössük be magunkat. A gleccseren a kijárt ösvényt követve pár perc meredek emelkedő után a nyeregbe vezető létrákhoz érünk. Ez a ferrata kezdete. A nyeregből (2896 m) létrákon, régi vastrepniken lépdelünk, mellettünk hatalmas mélység, de a mászás, ha jól akklimatizálódtunk, nem kifejezetten nehéz, inkább monoton. A ferrata végétől lankás, firnes havon jutunk a csúcskeresztig, itt is érdemes használni a hágóvasat. A korai kelést, a beszerelések nehézségeit tiszta időben a páratlan panoráma és a csúcsélmény soha nem feledhető érzése kárpótolja számunkra. Lefelé vezető utunk a háztól É-ra az egyetlen lefutó havas gerincen vezet. Itt kössük be magunkat, a kicsúszás életveszélyes lehet, jobb kéz felől több száz méteres fal, balra a firnes, jeges hómező szegélyezi ösvényünket. Ennek végén következik az a kb. 100 méteres 2-es fokozatú fal, melyen kezdőknek érdemes kötélen ereszkedni, felhasználva a falba rögzített gyűrűket. A gleccserre érve ismét kössük be magunkat, majd a kijárt ösvényen óvatosan kerülgetve a hasadékokat haladjunk lefelé. Az út felfelé is forgalmas, legyünk óvatosak egymás kerülgetésekor. Ha korán indultunk, kora délelőtt vissza is érhetünk a házhoz, a felvonóval pedig pár perc alatt a parkolóig.

További információ: www.viaferrata.hu