Fogalomtár

összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 123
Kategória:
Kifejezés:
KERES
Szakértő: Babcsán Gábor
A leggyakrabban alkalmazott modern biztosítópontok a ragasztással vagy az önbefeszülős módon elhelyezett fúrt nittek, amelyeket hordozható akkumulátoros fúróval helyeznek el a mászóutakon (fáradságosan kézi fúróval is elhelyezhetünk néhány nittet szükség esetén). Különösen a ragasztott nittek elhelyezése kíván nagy gyakorlatot. A mászóutak és mászóhelyek kiépítése a profi, gyakorlott sziklamászók feladata. »
Szakértő: Babcsán Gábor
A hegyi túrákra mindenképpen érdemes mobiltelefont vinni, amelyen baj (baleset, lavina, eltévedés ) esetén tudjuk hívni a helyi hegyi mentőszolgálatot. Fontos, hogy a túra előtt mindig kössünk extrém sport biztosítást, mert a mentés drága mulatság! A nemzetközi vészjel tíz másodpercenként hat leadott fény vagy hangjelzés, amit egy perc szünet után újra ismételünk. A válasz percenként három jelzés, de csak akkor válaszoljunk, ha valóban tudunk segítséget adni! A helikopternek két feltartott kezünk „yes” alakjával jelezzük, hogy mentést kérünk. Az „N” betűt formáló „no” jelzéssel azt tudatjuk, hogy minden rendben van, folytatjuk a mászást. Így legyen! »
Szakértő: Babcsán Gábor
A sportmászás teljesítmény-orientált sziklamászás nagyrészt ideális körülmények között. A sportmászó utak jól biztosítottak, az objektív veszélyek – kőhullás, törős kőzet – viszonylag csekélyek. A biztosítás általában fúrt nittekkel van megoldva, az esések kockázata alacsonyabb, mint például az alpesi mászásnál. A sportmászó utak gyakran csak egyetlen kötélhossz (15-50 m) magasságúak. A magashegységekben vezetnek sok száz méteres alpesi sportmászó utak is. A nehéz sportmászáshoz (VIII fokozat felett) elengedhetetlen a heti többszöri mászás és edzés.
 »
Szakértő: Babcsán Gábor
A kötélbiztosítás fontos eleme. A kötélparti biztosító emberre csomókkal a standhoz van rögzítve, innen biztosítja a társa mozgását. A standok általában (minimum) két fix pontot tartalmaznak, amelynek mindegyike kibír 10-15 KN rántó erőt. A standoknál fontos szempont, hogy kényelmes helyen, például párkányon legyenek lehetőleg. A nagyon meredek, sima sziklafalakon gyakran előfordul a függőstand is, ezért kevésbé rajonganak a mászók... »
Szakértő: Babcsán Gábor
A sziklamászás a hegymászás egyik válfaja, ahol a sziklafalon illetve a mászóúton való feljutás a cél. A közel 1000 méteres alpesi sziklafalaktól kezdve választhatunk egy kötélhosszas sportmászó utakat, sőt egészen rövid problémákat, bouldereket is, amelyhez még kötélbiztosítás sem kell.
 »
Szakértő: Babcsán Gábor
A hegymászásban több mint száz év óta használatos biztosítóeszközök, amelyeket a sziklarepedésekbe kell kalapáccsal beleverni. A repedések alakjától függően sok formában készülnek, a késszögek vékony hasadékokban, a profilszögek vastag repedésekben használatosak. A lágyvas szögeken a mészkő repedéseiben jók, míg a keményebb és simább felületű grániton a rugalmas acélötvözetek (CMV) alkalmasabbak. »