Fogalomtár

összes A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 123
Kategória:
Kifejezés:
KERES
Szakértő: Babcsán Gábor
Az elölmászásnál mindig fennáll a kisebb-nagyobb esés kockázata. A sérülés veszély csökkentése miatt a biztosítási pontokat sűrűn (3-6 m) helyezik el egymástól. Alpesi utakban vagy sokszor a trad (tradicionálisan) biztosított rövid utaknál a potenciális eséshossz ennél jóval nagyobb is lehet, itt érdemes elkerülni a leesést, ezért ajánlatos a mászótudásunk limitje alatt mászni. A nagyobb eséseknél nem a kötél fékezése az ártalmas, hanem a sziklához csapódás, amely különösen a függőlegesnél enyhébb falakon balesetveszélyes.
 »
Szakértő: Babcsán Gábor
Az alpinisták örök kihívásai az északi falak, ahol a hideg (sokszor hó és jég) nehezíti az amúgy sem könnyű sportjukat. Az északi falakban a kellemetlen körülményekhez még sokszor társulnak törékeny kőzetek is, amelyek a mászás során (meg a kőhullások miatt) elővigyázatosságot igényelnek. Az Alpok híres és hírhedt északi falai máig a legjobbak kedvenc (és veszélyes!) trófeái. »
Szakértő: Babcsán Gábor
A lakatlan, vagy alig lakott hegyvidékeken a hegymászás (de a tudományos felfedező út úgyszintén) csak gondosan megszervezett expedíciók keretében lehetséges. Az expedíciók logisztikája kiterjed az odautazás, a hegyen való mozgás, a táborozás, az élelmezés, stb. témaköreire, de nem utolsósorban az expedíciókra való pénz előteremtésére. A modern hegymászó expedíciók lefolyását kisebb-nagyobb média figyelem kíséri, ez elengedhetetlen a szponzorok, a támogatók számára. Különösen a nyolcezres hegyekre induló expedíciók állnak a média figyelmének a homlokterében, gyakran a bulvársajtó is felkapja a – sokszor sajnálatos – „szenzációkat”. »
Szakértő: Babcsán Gábor
Az ékekhez hasonlító biztosító eszközök, amelyeknek mozgó 3-4 „pofája” terhelés hatására beleszorul a repedésekbe. Különféle típusaik a párhuzamos és a kifelé táguló repedésekben is megfelelően befeszülnek, de használatuk komoly gyakorlatot kíván. A repedések méretéhez illeszkedve különféle méretben készülnek. Az áruk elég magas. »
Szakértő: Babcsán Gábor
A jégcsákány mellett a másik jégszerszám a bakancsra szerelhető hágóvas, amely a havon, fírnem vagy jégen szilárd támaszt biztosít. A talpfogak illetve a frontfogak (2-3-4 lehet belőle) erősen belekapaszkodnak a jégbe, de ezt sokszor csak erős rúgással lehet elérni. A kétrészes hágóvasak gleccserjárásra és normál alpesi utakra praktikusak, míg a fél merev vagy merev típusok a meredek, sokszor függőlegeshez közelítő jégfalakra vannak optimalizálva. A frontfogak száma és alakja meghatározza, hogy extrém nehéz jégen vagy sziklán hogyan használhatjuk a lépésre a hágóvasat. A hágóvassal járás még az enyhébb lejtőkön is nagy figyelmet és gyakorlatot kíván. »
Szakértő: Babcsán Gábor
A kötélpáros második mászója felső biztosítással jut fel a sziklán, ez az elölmászásnál jóval könnyebb és stressztelenebb feladat. A hátúlmászó feladata az elölmászó által elhelyezett biztosítások begyűjtése is. Rövid sportmászó utaknál (10-40 m ) a felső biztosítás elterjedt angol megnevezése: top rope.
 »
Szakértő: Babcsán Gábor
A magas-hegységek a természet óriási erejénél fogva komoly veszélyforrásokat
tartogatnak az embernek, különösen az alpinisták számára. A hegymászás kockázatai alapvetően két csoportra oszthatóak: az objektív és szubjektív veszélyekre. Az objektív veszélyek például a lavina, a kőhullás, a villámveszély, az időjárásromlás, eső, köd, stb. A szubjektív veszélyforrások az emberi hibákból adódnak, így például halmozott hiba: túl nehéz útra indulni felkészületlen partnerrel, bizonytalan időjárásban. A szubjektív hibák elkövetésekor könnyen óriásira növekednek a hegyek objektív, meglévő veszélyei. A hegyi balesetek többsége emberi hibákból eredeztethetőek. A legtöbb hegymászó balesetet a lavinák okozzák, de sok bajt okoznak a hirtelen időjárás változások és a gyakori kőhullások is. »
Szakértő: Babcsán Gábor
Ázsia és a Földünk legmagasabb hegysége. 2000 km hosszú vonulata – ha ide számítjuk a pakisztáni Karakoram vonulatát – szinte az összes hétezres hegycsúcsot és mind a 14 nyolc ezrest tartalmazza. Himalájai hegyóriások megmászása csak a leggyakorlottabb alpinistáknak ajánlott, mivel a mostoha időjárás, az oxigén hiány, a hatalmas méretek rendkívüli kockázatokat hordoznak. A mászó-expedicíók itt hetekig,hónapokig tartanak. Az öt országra (Nepál, Kína, India, Pakisztán és Bhután) kiterjedő hegyvidék ritkán lakott völgyei megőrizték szakrális kultúrájukat és a buddhista vallást. »
Szakértő: Babcsán Gábor
Meredek havon, firnen és jégen való mászásra alkalmas eszköz. A különböző hosszúságú nyél végén levő hegyes tüske megkapaszkodik az enyhébb lejtőkön, míg a meredek oldalakon a fűrészfogas csőrt csapjuk bele a fagyott felületbe. A jégcsákány kizuhanás esetén önfékezésre is alkalmas, ha a lejtő nem annyira meredek (60 foknál enyhébb). Sok típusa gyártott aszerint, hogy a firn vagy jég milyen meredekségű és állapotú, de a sziklafalakon való mászásra is alkalmas (mix- mászás, dry tooling). A túracsákányok gleccserjáráshoz és normál alpesi utakhoz alkalmasak. A skála másik végén az erősen ívelt csőrű, rövid és a függeszkedésre alkalmas extrém jég és sziklautak mászására kifejlesztett jégszerszámok állnak. »
Szakértő: Babcsán Gábor
A 10-15 cm hosszúságú alumínium ötvözet karabinerek rugós nyelvükkel a mászókötél és a biztosító pontok összekapcsolására alkalmasak. Teherbírásuk hosszanti irányban és bezárt állapotban minimum 22 KN. A csavaros és körte alakú karabinereket a biztosító eszközöknél és a standoknál alkalmazzuk (HMS karabinerek). A normál karabinerek D illetve O formájúak. »